1. Matteregatta är en lagtävling. Ett lag består av 4 elever från en och samma skola. En skola får skicka högst två lag.
2. En tävling består av 3 eller 4 omgångar. Under en omgång ska ett lag presentera gemensamma skriftliga lösningar på tre uppgifter. Ett lag skall lämna endast en lösning per uppgift, varje uppgift på ett separat blad. Sådana blad ska ett lag förbereda i god tid. Uppe på bladet står lagets namn i stor stil, i nästa rad - dubbel nummer på uppgiften och en lösning. Man ska inte skriva av uppgiften på bladet.
3. Regattan regeras av en Koordinator som
a. ser till att lagen får uppgifterna och lämnar in blad med
lösningar,
b. redovisar till eleverna hur uppgifterna skulle lösas ;
c. ser till att resultaten presenteras på tavlan så snart rättningen
är klar.
4. Skrivtid och poäng per uppgift står på varje blad med uppgifter som varje lag får i början av varje omgång.
5. Juryn rättar inlämnade lösningar omedelbart efter då lämnas in. Juryn delas i tre grupper #1, #2 och # 3 som rättar respektive uppgift i varje omgång.
6. Medan Juryn rättar presenterar Koordinatorn för elever förslag till lösningarna. Sedan meddelar Koordinatorn om rättningens resultat. Om ett lag tror att bedömning av någon eller några uppgifter hade varit orättvis, får det att överklaga bedömningen. För att anmla sig håller laget upp en skilt med sitt namn. Då rättar Juryn deras arbete en gång till och får ändra sin bedömning både till fördel eller till nackdel. Om laget är fortfarande missnöjd lämnar det en överklagan igen. Då skall uppgiften rättas sista gången i närvaro av en elev från laget. Detta sker efter den sista omgången. Vid behov närvarar även Juryns ordförande vid den sista rättningen.
7. Som lagens slutresultat räknas summan av samtliga poäng, ju fler desto bättre. Som ett pris ska de bästa lagen helst få matteböcker eller något förknippad med matte. Pris utdelas utan dröjsmål efter man har räknat ut slutresultat.
Reglerna visar i stora drag hur en regatta skulle fortgå. Samtliga lag och juryn befinner sig i samma sal. Man placerar ut elever på så sätt att varje lag har sitt eget bord och kan diskutera utan att störa andra lag. Det är tillrådlig att placera skylten med lagens namn på borden i förväg och se till att lag från samma skola skulle inte sitta bredvid varandra. Juryn sitter vid tre närliggande bord på ett avstånd från elever. Det vore bra att presentera löpande resultat på en tavla och lösningar på en annan tavla.
Juryn består av mattelärare och högskolestuderande med matteinriktning, ibland även gymnasieelever med matteinriktning.
Koordinatorn är en av lärarna som hade varit med när uppgifterna förbereddes. Den svåraste delen av dennes arbete är en noggrant presentation av lösningar för elever. Ibland är det nödvändigt att presentera fler lösningar till en och samma uppgift. Presentationen av varje omgång tar cirka 10-15 minuter. Vanligtvis hinner då juryn att rätta samtliga lösningar. Strax efter fylls en protokoll med resultaten och meddelas för eleverna. Sedan ber Koordinatorn lagen att anmäla överklagelser. Detta görs genom att lagens skylt räckas upp. Först rättas de överklagade uppgifterna om utan att lagens representant är med (eleverna är då upptagna med att lösa uppgifter av nästa omgång). Det händer att en och annan bedömning kan ändras redan då, fast i praktiken ganska sällan. Lagen dock bibehåller rätt till en personlig överklagan, då det skickades en lagrepresentant per uppgift.
Samtliga skriftliga lösningar skall förberedas i förväg. Varje grupp i juryn får lösningar endast till sina uppgifter strax inför första omgången. Samtliga lösningar finns bara hos Koordinatorn.
Koordinatorn skall också
d. hålla tidsschema (meddela om omgångens start och slut samt säga
när det är bara två minuter kvar),
e. svara på frågor om hur en uppgift skall tolkas,
f. vara mellanhand mellan elever och juryn.
Om antalet lag är stor då behöver Koordinatorn ett par
assistenter som skall hjälpa att dela ut uppgifterna och samla
inlämnade
lösningar. En assistent som inte ingår i juryn kan samla och fylla i
bedömningar
i protokoll och meddela de på tavlan samt räkna om poängsummorna på löpande
band.
Så snart juryn är klar med alla omrättningar börjas prisutdelning. Det är brukligt att priser får ca en fjärdedel av deltagande lag. Man brukar lägga samtliga priser på ett bord, sedan kommer de bästa lagen i tur och ordning och varje elev väljer ett pris själv.