А.В.Шаповалов =>Занятия и кружки --> Бургас

Курсове в Бургасе

България, Бургас, 12 юли – 19 август 2022 г.

 


Аз и Динко до вратата на гимназия

Цикли от занятия за ученици от 5-9 клас на Природоматематическата гимназия "Академик Никола Обрешков" в град Бургас (България). Инициатор на занятията е Динко Раднев. Той е учител по математика в гимназията и известен организатор на български математически състезания. Аз прекарах уроците сам в помещенията на гимназията. Учениците получаваха листовки със задачи на български, казваха решения почти само на български, а аз говорех бавно на развален български. Общо взето се разбрахме, всичко беше на на ред:)
За разлика от руските ученици, децата имаха блестящи познания по стандартния учебен материал: алгебра, геометрия и теория на числата, като дори най-малките владееха материала на нивото на руския 7 клас. Напротив, познанията по комбинаторика и комбинаторна геометрияи теория на графите бяха почти нулеви, а по теория на графите твърдо малки. Нестандартните въпроси ги озадачиха, въпреки че до края на курса около половината свикнаха с тях.
Специални благодарности на Динко Раднев и Йовка Николова за превода на моите листовки на български език. Някои листовки съдържат грешки на български, преведох ги сам.

Група от 5 клас

Група от 5-7 класи

Група от 8 клас

Група от 8-9 класи