А.В.Шаповалов =>Занятия и кружки => Бургас

Летни курсове от гимназия "Ак.Н.Обрешков"

България, Бургас, 19 – 27 юли 2016 г.

 

Цикли от занятия за ученици от 6-10 клас на Природоматематическата гимназия "Академик Никола Обрешков" в град Бургас (България). Инициатор на занятията е Динко Раднев. Той е учител по математика в гимназията и известен организатор на български математически състезания. Аз прекарах уроците сам в помещенията на Математическата школа (това е нещо като център за допълнително образование, разпределен е тристаен апартамент в голяма сграда). Учениците получаваха листовки със задачи на български, казваха решения почти само на български, а аз понякога говорех бавно на руски, понякога на развален български. Общо взето се разбрахме, всичко беше на на ред:)
За разлика от руските ученици, децата имаха блестящи познания по стандартния учебен материал: алгебра, геометрия и теория на числата, като дори най-малките владееха материала на нивото на руския 8 клас. Напротив, познанията по комбинаторика и теория на графите бяха почти нулеви, нестандартните въпроси ги озадачиха, въпреки че до края на курса около половината свикнаха с тях.
Специални благодарности на преподавателите Динко Раднев, Йовка Николова и Антоанета Граматикова за превода на моите листовки на български език.

Група 6-7 класи

Група 8-10 класи